Usein kysytyt kysymykset

Kuinka voin liittyä Mastonet-verkon käyttäjäksi?

Mastonet-verkon tunnus eli SSID on MASTONET. Verkossa ei ole käytössä salausta. Riittää, että etsit laitteellasi langattomia verkkoja ja liityt MASTONET-verkkoon, jos olet verkon kuuluvuusalueella. Huomaa, että jos signaali on hyvin heikko ja verkon toiminnassa on ongelmia, kannattaa siirtyä lähemmäksi tukiasemaa jolloin signaali voimistuu. Mastonet-verkko ei vaadi mitään salasanoja tai tunnuksia eikä rekisteröintiä.

Missä Mastonet toimii parhaiten?

Mastonet-verkko toimii parhaiten niillä alueilla joissa tukiasemat on uusittu. Vanhojen tukiasemien alueella esiintyy hitautta ja katkoksia yhteydessä. Nopeimmat Mastonet-yhteydet ovat seuraavilla alueilla:
- Pääkirjasto
- Kaupunginteatteri
- Wellamo-opisto (aikuiskoulutuskeskus)
- Sibeliustalo
- Karpalon hiekkakenttä urheilukeskuksessa
- Rautatieaseman odotusaula
- Fellmannin puisto (Ståhlberginkatu 8:n läheisyydessä)

Kuinka kaukana tukiasemasta verkko vielä toimii?

Tämä riippuu hyvin paljon paikasta, mutta arvio on 100-500 metriä. Kaikki tukiaseman ja käyttäjän välillä olevat esteet kuten talot, puut jne. vaimentavat signaalia ja lyhentävät matkaa. Lisäksi etäisyyteen vaikuttaa käyttäjän oman laitteen antenni, koska liikenteen lähettämisen pitää onnistua myös laitteelta tukiasemalle. Joskus laitteen oma antenni on sen verran heikkotehoinen, että Mastonet-verkko voi näkyä verkkolistassa mutta verkkoon ei pysty liittymään laitteella. Tällöin kannattaa harkita ulkoisen antennin käyttämistä joka parantaa signaalin laatua. Tämän voi hyvin todeta kokeilemalla verkon toimintaa esimerkiksi pihalla ja jos verkko toimii siellä, niin signaali voi olla liian heikko kotioloissa ilman lisäantennia.

Miksi en pysty lähettämään sähköpostia Mastonet-verkon kautta?

Mastonet-verkossa on Internet-operaattorien tapaan estetty TCP-portti 25 ulospäin roskapostittamisen estämiseksi. Ainoastaan yhteydet DNA:n sähköpostipalvelimiin kuten smtp.phnet.fi ja smtp.dnainternet.fi ovat sallittuja. Muuta tarvittaessa lähettävän postin palvelimeksi sähköpostiohjelmassasi smtp.phnet.fi. Vaihtoehtoisesti voit hyödyntää salattuja/autentikoituja yhteyksiä oman operaattorisi sähköpostipalvelimeen.

Kuinka nopeat Internet-yhteydet Mastonet-verkko tarjoaa?

Mastonet-verkon Internet-yhteys on 50/50M jonka kaikki verkon sadat käyttäjät jakavat keskenään. Kuormitus vaihtelee selvästi riippuen vuorokaudenajasta. Yksittäisen tukiaseman runkoyhteyden nopeus riippuu sijainnista ja se on välillä 1-100M, jonka kaikki saman tukiaseman käyttäjät jakavat keskenään. Internet-yhteyden nopeus riittää hyvin peruskäyttöön kuten www-selailuun, mutta jos haluat latailla paljon tiedostoja tai käyttää P2P-ohjelmia, niin kannattaa harkita oman ADSL-yhteyden hankkimista. Huomaa, että P2P-ohjelmien käyttö ja suuret jatkuvat tiedostolataukset ovat kiellettyjä, koska ne kuormittavat verkkoa ja hidastavat selvästi toisten käyttäjien yhteyksiä.